Румънска настолна игра пристига в Търново преди кампания в Kickstarter

На тазгодишното издание на “Настолен град” имаме специални гости от Румъния. Те ще представят в старата столица прототипа на стратегическата настолна игра Imnia, която комбинира средновековна тематика с тежки икономически елементи, включително управление на ресурси за напреднали и търговия с екзотични стоки. Imnia включва уникален модел за управление на работници (известно на редовните играчи като worker placement), но в собствен град, а не на класическия общ борд. Победител е играчът, който пръв построи Чудо в града си, но това не е никак лесна задача.

Създателите на играта Стефан Калин и Ливиу Павловичи споделят с нас подробности преди фестивала.

Откъде дойде темата на играта?

За нас историята винаги е била нещо любимо, а пък създаването на настолна игра ни беше мечта от детството. Комбинацията дойде съвсем естествено.

Колко време ви отне да стигнете от идея до прототип?

Работата над прототипа започна доста рано с рисуване и рязане на ръка. Развивахме идеята и я изпробвахме. С огромна радост работихме усилено над Imnia през последната година и половина, за да докараме играта дотук.

Разработването е дълъг процес. Започнахме с една основна концепция - създаването на стратегия, в която играчите строят град, и постепенно добавяхме елементи с всяка следваща игра. Интересен пример за това е едно наше пътуване до Тоскана с проучвателна цел. Докато се потапяхме в средновековието осъзнахме, че искаме в играта ни да го има величието на фамилното име, отразяващо престижа и влиянието, които играчите градят чрез куестовете. Така в играта влязоха гербовете, които сега са ключов елемент.

На “Настолен град” ще видим ли финалната версия на играта?

Да, във Велико Търново ще представим финалната версия на Imania преди да стартираме кампания в платформата за групово финансиране Kickstarter. Е, възможно е да направим дребни промени тук и там на база обратната връзка, която получаваме, от хората, които играят Imnia, но като цяло сме готови.

Играта вече е преминала през основни промени. Положихме усилия да я оптимизираме, защото искаме играчите да се наслаждават на построяването на тяхната стратегия без тромави механики да убиват тръпката.

Кога започва Kickstarter кампанията?

Датата е 26-ти март. Отбележете си я в календарите!

А какво се случва след кампанията?

Основната ни цел след кампанията ще бъде да доставим на хората, които са ни подкрепили, една качествена игра. След това вече ще се отдадем на други наши идеи, от които очакваме да се роди следващата ни игра.

Много ни е любопитно кои са вашите любими 3 (или може би 5) настолни игри?

С удоволстви играем Dominant Species и Concordia. В списъка влизат и други любими заглавия като Mage Knight, Lisboa и Antiquity. “Цивилизация” на Френсис Трешъм е една от игрите, които според нас заслужават огромно уважение. Без нея проекти като Imnia изобщо няма да има.

Нямаме търпение да ви дойдем на гости във Велико Търново и да се потопим в магията на средновековието, а и да срещнем приятелите ни в България на фестивала “Настолен град”. До скоро!

Стефан и Ливиу

http://blacksea-interactive.eu/newsletterimnia/presentation/

The setup for a game of Imnia